Europarlementariër Bas Eickhout: “Ik had graag hogere Europese klimaatdoelen gezien, om ook andere landen over de streep te trekken, maar dat is inmiddels helaas een gepasseerd station. Waar we wel invloed op hebben, is het verleggen van geldstromen, zowel binnen als buiten Europa. Dat betekent meer klimaatfinanciering en het uitfaseren van fossiele subsidies en strenge regels om fossiele investeringen tegen te gaan. Het geld moet de doelen volgen, niet andersom.”

De resolutie roept op werk te maken van de belofte van rijke landen om jaarlijks 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering beschikbaar te stellen aan ontwikkelingslanden. Ondanks gebrek aan steun bij de Christendemocraten, haalde ook het voorstel een meerderheid om uiterlijk in 2025 alle fossiele subsidies uit te faseren.

De onderhandelingen tijdens de klimaattop gaan ook over veel technische zaken. Een van de belangrijke discussiepunten waar zowel het Europees Parlement als de EU-landen zich over buigen is de tijdslijn van de klimaatdoelen. Eickhout: “Landen hebben nu klimaatdoelen met verschillende data voor hun tussendoel, bijvoorbeeld 2025 of 2030. De discussie is of die doelen elke vijf of tien jaar gesteld moeten worden. Het Europarlement wil dat dit soort doelen vanaf 2031 voor elke vijf jaar gesteld worden. Zo zorgen we voor meer momenten om de uitstoot sneller naar beneden te krijgen.”

Eickhout maakt deel uit van de delegatie die namens het Europees Parlement deelneemt aan de onderhandelingen in Glasgow. Als de resolutie van vandaag volgende week wordt aangenomen door het voltallige Europees Parlement, maakt dat deel uit van het mandaat voor de onderhandelingen in de eerste twee weken van november.