Op een aantal plekken in Nederland worden gaten die ontstaan door zand- en grindwinning opgevuld met vervuilde grond. GroenLinks wil dat aan deze praktijk een einde komt en diende hiertoe twee voorstellen in. 

Vandaag zijn deze twee voorstellen door de meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen. GroenLinks Tweede Kamerlid Suzanne Kröger: ‘Op sommige plekken in Nederland wordt de bodem en het water waar kinderen in zwemmen vervuild met vieze grond. Onbegrijpelijk.  Die praktijken gaan vanaf vandaag veranderen.’. 

Onder meer Alphen en Dreumel hebben te maken met de problematiek. De gaten die overblijven na de zandwinning werden opgevuld met grond uit het buitenland waar veel plastic en piepschuim in zit. Dat is slecht voor de kwaliteit van zowel de bodem als het oppervlaktewater. Ook zijn er plannen om de Vonkerplas bij Dreumel op die manier minder diep te maken. Bij Culemborg is een oude afgraving inmiddels veranderd in een natuurrijk gebied met bevers en ijsvogels. De eigenaar wil het gat vullen met vervuilde grond uit Parijs.

Soms is het ontdiepen van diepe plassen met baggerslib goed voor de natuurontwikkeling, die mogelijkheid moet dus blijven. De voorstellen van GroenLinks roepen op tot nieuwe richtlijnen waarbij de kwaliteit van het water en de bodem beter worden meegenomen. Daarnaast gaat de regering met lagere overheden beleid ontwikkelen waardoor vergunningen voor zandwinning pas gegeven worden nadat er een duidelijk plan is wat er met de ontstane gaten gebeurt.