Ondanks enkele uitzonderingsclausules en een relatief laag percentage, betekent de wereldwijde belastingdeal een historische breuk met de decennialange race naar de bodem, waarin multinationals een alsmaar lagere winstbelasting betalen. De belastingdeal kan alleen in werking treden als alle EU-lidstaten unaniem instemmen. Voorlopig blokkeert Polen de Europese wet. Op 24 mei is er een nieuwe kans voor de Europese ministers van Financiën om een akkoord te bereiken.

Europarlementariër Bas Eickhout: “Het vetorecht van landen blijft hét obstakel voor eerlijke belastingen. De wereldwijde afspraken werden al afgezwakt door Ierland en nu loopt de EU weer vertraging op door één dwarsligger. Multinationals betalen in Europa nauwelijks belasting doordat er altijd wel een EU-land dwars ligt. Mensen betalen daarvoor de prijs.”

Deze zomer doet de Europese Commissie een voorstel om het tweede deel van de wereldwijde belastingdeal in Europa te implementeren. GroenLinks heeft een brief gestuurd aan Eurocommissaris Gentiloni om dit wetsvoorstel in te dienen op basis van een artikel uit het EU-verdrag dat meerderheidsbesluitvorming zonder vetorechten mogelijk maakt. Op die manier kan Polen voortgang op dit dossier niet langer frustreren.