GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is hoofdonderhandelaar op deze wetgeving: “F-gassen zijn vrij onbekend, maar hebben een ontzettend grote klimaatimpact. Vandaag geven we een helder signaal aan de markt: stap over op natuurlijke alternatieven. Dat is niet alleen cruciaal voor het klimaat, maar is ook goed voor de Europese industrie, die zo koploper kan blijven met de productie van schone alternatieven.”

Onlangs verschenen berekeningen van de Nationale Milieubelasting Database laten wederom zien hoe schadelijk F-gassen in warmtepompen zijn als ze lekken. Eickhout: “Warmtepompen zijn essentieel voor de Europese energietransitie, nog dit decennium worden er tientallen miljoenen geïnstalleerd. Doen we dat met superbroeikasgassen, dan heeft dan een geweldige klimaatimpact. Het voorstel waarover vandaag werd gestemd zorgt ervoor dat producenten van warmtepompen de komende jaren moeten overstappen op natuurlijke alternatieven.”

De laatste keer dat de F-gassenwet werd herzien, had dat grote consequenties voor de rest van de wereld. De Europese wetgeving was de blauwdruk voor internationale actie. Dit resulteerde in het Kigali Amendement, wat bij uitvoering zorgt voor een beperking van 0,4 graden temperatuurstijging. “Dat is natuurlijk enorm. Als deze wet weer zo’n internationaal effect heeft, kan het best zijn dat we als Europa weer zo’n impact kunnen maken”, aldus Eickhout.

De F-gassenwet is ook nauw vervlochten met de discussie over PFAS, een groep chemicaliën die nauwelijks afbreekt in het milieu. Eickhout: “Als alternatief voor de superbroeikasgassen is de chemische industrie gekomen met een nieuwe generatie F-gassen. Deze zijn beter voor het klimaat, maar vaak ook PFAS-substanties en dus heel slecht voor onze leefomgeving en gezondheid. In ons voorstel verplichten we natuurlijke alternatieven in de meeste sectoren.”

Nu het mandaat voor de onderhandelingen is aangenomen door de Milieucommissie zal het voltallige parlement er eind maart over stemmen. Naar verwachting kunnen onderhandelingen met de EU-landen nog voor de zomer beginnen.