De nieuwe wetgeving verhoogt de klimaatdoelen voor de sector landgebruik, verandering in landgebruik en bosbouw (LULUCF). Deze regels zijn cruciaal voor de natuurlijke opname van CO2 door bijvoorbeeld de land- en bosbouw. Eickhout benadrukt zijn belangrijkste winstpunt uit de onderhandelingen: “Het is niet alleen belangrijk dat we het doel van de Commissie hebben weten te behouden, maar ook dat we de uitzonderingen die EU-landen wilden hebben weten te verminderen.”

De klimaatwetten uit het Fit-for-55 pakket moeten zorgen dat Europa in 2050 minimaal 55 procent minder broeikasgassen uitstoot in vergelijking met 1990. De regels voor landgebruik waren de enige mogelijkheid om dat doel nog enigszins te verhogen. Eickhout: “De Europese klimaatwet houdt rekening met de hoeveelheid broeikasgassen die worden opgenomen door landgebruik en die ambitie wordt nu verhoogd. Er wordt dus niet minder uitgestoten, maar wel meer CO2 opgenomen. Het huidige 2030 doel wordt zo verhoogd.”  

Deze deal moet nu worden aangenomen door de milieuministers en het Europees Parlement. De wetgeving treedt waarschijnlijk in 2023 in werking