Eickhout: “Hoewel dit niet de waterdichte regulering van de obligatiemarkt is waarop ik gehoopt had, is dit een eerste stap om de geloofwaardigheid van de snel groeiende markt van groene obligaties te verbeteren. Maar in de onderhandelingen bleek dat het zowel bij de Europese Commissie als bij nationale regeringen ontbreekt aan ambitie en snelheid om de financiële markten daadkrachtig richting duurzame investeringen te duwen.”
Dankzij samenwerking tussen PvdA en GroenLinks slaagde het Europees Parlement erin om te voorkomen dat de uitgifte van groene obligaties door bedrijven misbruikt kan worden om hun gebrek aan verduurzaming te maskeren. “Als een oliebedrijf een groene obligatie uitgeeft, maakt dat het bedrijf nog niet groen. Daarom moet een bedrijf dat groene obligaties uitgeeft met deze wet ook aantonen wat het effect is op de groene transitie van het bedrijf als geheel”, aldus Eickhout.
In het bereikte compromis mogen uitgevers van groene obligaties zelf kiezen of ze het nieuwe label ‘EU groene obligatie’ gebruiken. GroenLinks zette in op een wet die eisen aan alle groene obligaties stelt, maar kreeg daarvoor onvoldoende steun. Op aandringen van GroenLinks komen er op termijn wel transparantie-eisen voor bestaande marktstandaarden voor groene obligaties, maar die zijn in eerste instantie op vrijwillige basis.
Het bereikte akkoord moet nu verder worden uitgewerkt en vervolgens worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad van Ministers. Een jaar na goedkeuring treedt de wet volledig in werking.